zaterdag 19 september 2015

Weinig innovatie, veel evolutie

WinkelwagentjeAls je weer eens de reclamefolders doorbladert valt op dat tegenwoordig maar weinig écht nieuwe dingen op de markt komen.

Zeker op electronica en auto gebied is het vooral evolutie dat de klok slaat. De volgende iphone, de opvolger van tablet X, de opvolger van de opvolger van de opvolger van de opel astra, de nieuwe versie van Windows die weer een ander kleurtje heeft gekregen etc.

Vergelijk dat eens met een jaar of 20-30 geleden waarin het ene nieuwe apparaat na het andere zijn intrede deed en waar je nog een 'wow' gevoel bij had.

Elke nieuwe computer die uitkwam kon véél meer en deed dat véél sneller dan zijn voorganger. Hoe anders is dat nu. Zet een computer van nu tegenover een computer van 5 jaar geleden en je zal zien dat ze het zelfde kunnen en de meest voorkomende taken zelfs met nagenoeg dezelfde snelheid doen.

Smartphones kunnen ook nog altijd niet héél veel meer dan de smartphones van een paar geleden en je ziet fabrikanten dan ook compleet nutteloze gimmicks toevoegen om het maar 'nieuw' te laten lijken. Schermen met een nóg hogere resolutie, nog snellere processoren en zaken als vingerscanners en gebogen randjes. Als je eens kijkt wat de gemiddelde persoon op een smartphone doet is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zelfde geldt voor televisies. Fabrikanten haalden zelfs een techniek uit de kast die er al in de jaren 80 was: 3D. En nu komen ze met 4K resolutie. De gemiddelde mens ziet het verschil tussen HD-Ready en Full-HD al niet eens op normale televisie-kijk afstand en is eigenlijk alleen interessant voor héle grote schermformaten. Maarja, het staat wel weer leuk in de folder.....

Misschien komt het omdat ik een beetje consumeer-moe ben (is dat een woord?) maar ik kan intussen maar zeer weinig enthousiasme opbrengen voor nieuwe producten omdat er domweg té weinig innovatie plaatsvind en het vooral evolutie is. Zelfs in mijn eigen vakgebied, de ICT, is er maar weinig nieuws onder de zon en het begint zelfs beresaai te worden.

Maar laat ik het positief afsluiten: Het bespaart wel héél veel geld ! :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten