zaterdag 26 september 2015

Planned obsolescence

Hergebruiken
Wat is dat nou weer, planned obsolescence?

Eigenlijk een manier om jou als consument meer geld uit je zakken te kloppen.
Dit kan op 2 manieren: Op levensduur en economisch afgeschreven ofwel: het overbodig zijn of ingehaald zijn door de tijd.
Levensduur:

Alle dingen die je aanschaft hebben een bepaalde levensduur. Als een fabrikant van bv televisies een toestel maakt dat 10 jaar meegaat en er veranderd qua techniek weinig waardoor consumenten een ander toestel zouden willen dan verkoopt een fabrikant de eerstkomende 10 jaar niks meer aan iemand die net een toestel heeft gekocht.  Mocht het toestel het echter na bv 3 jaar begeven dan zal de consument een ander toestel willen kopen.  Een fabrikant heeft de keuze om bv goede kwaliteit condensatoren in zijn tv toestellen te gebruiken waardoor het ding 10 of 20 jaar meegaat. De keuze kan echter ook zijn om goedkope condensatoren te gebruiken die na 2 of 3 jaar de geest geven, bespaart niet alleen geld bij fabricage, de consument zal ook eerder weer een nieuw toestel moeten kopen.
Dit is natuurlijk op meerdere manieren enorm slecht: Zowel voor het milieu omdat het toestel wegeggooid wordt (wie repareert er nog wat tegenwoordig? ) maar uiteindelijk ook voor de fabrikant zelf. Ik zou niet snel een nieuw toestel kopen van een merk dat het na 2 of 3 jaar wéér begeeft.
Aangezien fabrikanten hier uiteindelijk zelf last van krijgen zie je steeds maar nieuwe 'innovaties' om de consument te verleiden zoals 4K televisie (wat compleet nutteloos is op televisies van normaal huiskamerformaat), 3D (wat geflopt is, net als in de jaren 80 (!) toen de techniek ontwikkeld werd) en nu proberen ze het weer met smarttelevisie, wat uiteraard na een paar jaar niet meer geupdate wordt zodat de functionaliteit steeds minder zal worden en dat heet dan:

Economisch afgeschreven

Dit zie je heel goed bij bv mobieltjes en computer maar dus tegenwoordig ook bij televisies. Telefoonfabrikanten zijn helemaal niet happig op het uitbrengen van bv een nieuwe versie van Android en ook Apple stopt na een tijdje met het updaten van zijn toestellen. Bij PC's zag je dit vroeger sterker dan nu maar alsnog doet Microsoft erg zijn best om je 'oude' pc snel overbodig te maken zodat je weer een nieuwe pc nodig hebt.
In dit geval werkt de hardware dus nog prima maar zorgt de steeds zwaarder wordende software (met eigenlijk nagenoeg dezelfde functionaliteit) ervoor dat de hardware te traag wordt om alles fatsoenlijk te kunnen draaien.
Bij auto's zie je dit fenomeen ook, elke paar jaar komt er een nieuw model uit wat weer net wat anders gestyled is , wat er weer net wat moderner uit ziet waardoor het oude model 'afgeschreven' is en mensen verleidt worden om een nieuwe auto te kopen ook al doet de oude het nog uitstekend.

Zodra je weet dat álle fabrikanten dit in meer of mindere mate doen kan je je hier beter tegen wapenen. Zoek bv reviews over de levensduur van een televisie voor je tot aanschaf over gaat, vindt uit of de fabrikant van het mobieltje dat je op het oog hebt nog enigszins update en zorg dat je zelf handig raakt met de soldeerbout, een paar condensators vervangen kost meestal minder dan 5 euro aan materiaal en is niet echt moeilijk maar kan er voor zorgen dat je die defecte televisie toch langer kan behouden en die office versie van 5 jaar geleden kan echt nog voor 99,9% hetzelfde als de nieuwste versie van Office die veel zwaarder is en er zijn ook talloze andere alternatieven zoals openoffice ipv microsoft office en bv linux ipv windows.

Leuk is ook om te zien dat er nog hele volksstammen zijn die met stokoude computers nog proberen alles te doen wat met een nieuwe pc ook kan. Een beetje net als mensen die klassiekers opknappen en als dagelijks vervoer inzetten.  En ook een oud mobieltje kan je met een nieuwe accu weer een 2e leven geven.  Allemaal zaken die je uiteindelijk geld kunnen besparen, en dat is uiteindelijk de gedachte achter deze blog :)

Kortom:

- Schaf dingen aan die lang meegaan
- Onderhoud alles goed
- Probeer het te repararen ipv weg te gooien als iets defect raakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten