vrijdag 7 augustus 2015

Goedkoop klussen

GereedschapskistAls je een koopwoning
hebt zal daar af en toe eens wat aan gedaan moeten worden. Een vuistregel die ooit door iemand bedacht is is dat het 1% van de waarde van je huis per jaar kost aan onderhoud.
Ik haal dat bedrag in elk geval niet maar als je alles laat doen of niet prijsbewust bent dan kan dat zomaar kloppen.
Wij hadden een aantal dingetjes die gedaan moesten worden aan het huis:
- Lekkend dak repareren
- Schilderwerk
- Schutting
- Laminaatvloer leggen

Dat laatste is niet direct onderhoud maar meer een wens omdat er een tegelvloer in ligt die zowel ik als mijn vrouw niet mooi vonden.

Lekkend dak

Het lekkende dak was uiteraard topprioritet en is direct na aanschaf gedaan (2 jaar geleden) . De kosten hiervan vielen me behoorlijk mee en kwam op 150 euro uit.  Hier hebben we niet naar prijs gekeken maar de dakdekker gezocht die direct tijd had.  Bij deze prijs zat tevens een flinke stapen reservedakpannen.

Schilderwerk

Het schilderwerk op 2 verdiepingen aan de voorkant van het huis was in niet al te beste staat. In eerste instantie wilden we het zelf schilderen, dat is immers het goedkoopst. Een ladder was overgenomen voor slechts 30 euro van een buurvrouw en we zouden dat wel even zelf doen. Ehhmm niet dus, de ladder bleek helaas iets te kort en mijn hoogtevrees iets te erg.
Na wat rondvragen kwam de offertes binnen. De eerste bedroeg maar liefst 750 euro.  Dat vonden we teveel van het goede, daarna kwam er een ander klusbedrijf die het wel voor 900 euro wilde doen.
Die hebben we dus ook vriendelijk bedankt. Ik heb uiteindelijk de klus op werkspot.nl gezet waarna je automatisch offertes krijgt. De prijzen liepen nogal uiteen. Van ver boven de 1200 euro tot 900 euro.
Net toen we ons ongeveer neergelegd hadden bij dit soort idioot hoge bedragen kwam er een offerte van 300 euro.
Deze prijs week zó erg af van de andere prijzen dat ik in eerste instantie dacht dat het een foutje moest zijn. Toch maar gebeld en uiteindelijk is het huis geschilderd voor inderdaad 300 euro!

Zo zie je maar dat rondshoppen en niet direct de eerste de beste pakken je letterlijk honderden euro's kan besparen

Schutting


De prachtige schutting die er stond toen we het huis kochten stond al op instorten maar heeft het desondanks nog 2 jaar uitgehouden. Dit jaar waren we het zat en hebben we een andere schutting besteld. Hier hebben we ook eerst goed rondgekeken en op basis van onze bevindingen zijn we niet voor de allergoedkoopste meuk gegaan, dat was écht letterlijk waaibomenhout.
De schuttingdelen, palen, pinnen, schroefjes en bezorgen etc kostten uiteindelijk bij elkaar 420 euro

Het plaatsen hebben we zelf gedaan in 2 dagen, kosten: Spierpijn!

Laminaatvloer leggen

Al 2 jaar stond dit op de planning: De benedenverdieping voorzien van nieuw laminaat.
Ook dit hebben we zelf gedaan, we hebben de knoop doorgehakt toen we tegen een goede aanbieding aanliepen. Afgepijs van 12 euro per m2 naar 5 euro per m2!
Totale kosten incl ondervloer en plinten: 290 euro

Ook hier weer: Even wachten op de juiste aanbieding kan je letterlijk honderden euro's besparen. 

Dat was het broodnodige onderhoud weer en ik hoop dat we er weer een paar jaartjes vanaf zijn :) 

Totale kosten noodzakelijk onderhoud waren de schutting + verfwerk + dak reparatie = 870 euro. Let wel: Dit zijn de kosten verdeeld over 2 jaar tijd. 

Nog bij lange na geen 1% per jaar dus :)  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten