zaterdag 25 juli 2015

Is het OV duur?

treinIs het OV nou wel of niet duur?

Vorige keer heb ik de autokosten laten zien maar hoe verhoudt zich dat nou tot het openbaar vervoer?
Je kent de borrelpraat wel over hoe duur het OV wel niet is en dat de auto véél goedkoper is dan autorijden.


Maar is dat zo?

Je hebt gezien dat ik behoolijk goedkoop rij voor 25 cent per kilometer. De goedkoopste nieuw te rijden auto kost 35 cent en een gemiddelde nieuwe auto kost maar liefst 50 cent per gereden kilometer dus ik doe het nog behoorlijk goed.

Voor de vergelijking pak ik even een drietal willekeurig gekozen routes. Van grote stad naar hoofdstad, van grote stad naar grote stad ver weg en van kleinere stad naar kleinere stad. Ik neem ook de reisttijd mee.

- Rotterdam naar Amsterdam
- Utrecht naar Groningen
- Spijkenisse naar Woerden

Rotterdam naar Amsterdam:

Auto
Met de auto is de afstand van centrum naar centrum 74km enkele reis volgens google maps en de reisttijd 56 minuten.
Heen en weer kost die rit je dus in mijn auto € 37 .-. (25 cent per kilometer maal 148 km totaal)
Afhankelijk van wat je gaat doen in Amsterdam moet je uiteraard nog parkeerkosten meerekenen

OV
Rotterdam centraal naar Amsterdam centraal kost je volgens 9292OV.nl ergens tussen de 43 minuten (bijna een kwartier sneller) en de 1u10 (een kwartier langzamer)  afhankelijk van wanneer je vertrekt.
De prijs van de reis is € 14,80 enkele reis dus € 29,60 retour.

Dat is al bijna 8 euro goedkoper dan met een heel goedkope zuinige 2e hands auto en maar liefst 24 euro goedkoper dan met een nieuwe suzuki alto (de goedkoopste nieuw te rijden auto op de markt) . Deze rit kost je met een nieuwe middenklasser maar liefst 74,-

Wil je ook nog daadwerkelijk iets doen in Amsterdam dan ben je ook nog tussen de 3 en 5 euro (!) per uur kwijt aan parkeren.  Een dagje winkelen in Amsterdam is dus een behoorlijk stuk duurder met de auto

Pas bij 2 personen of meer is het OV ongeveer even duur als wanneer je in een nieuwe alto zou rijden en bij 3 personen of meer is het OV in het nadeel qua kosten. De auto wordt immers niet duurder om te rijden , het OV reken je natuurlijk per persoon af.


Utrecht naar Groningen

Auto
Met de auto is de afstand van Utrecht naar Groningen 188 kilometer enkele reis en de reistijd 1u45m.
Heen en weer kost de rit in mijn auto dus 94,-. Laat dat even goed op je inwerken.
94 (!) euro

OV
Met het OV doe je over deze rit 1u en 54 minuten. Slechts 9 minuten langer en de rit kost je € 24,10 pp enkel ofwel € 48,20 voor een retour.

94 euro of 48 euro is nogal een verschil, dat is bijna de helft!

Pak ik de cijfers voor een nieuwe suzuki alto er even bij dan kom ik qua autokosten (bij 35 cent per kilometer)  zelfs op 132 euro uit. Dat is zelfs met 3 personen al bijna in het voordeel van het OV!
Voor een nieuwe middenklasse auto kost deze rit je 188 euro. Zelfs met 4 personen in de auto speel je daarmee net quitte met het OV.

Spijkenisse naar Woerden

2 willekeurig gekozen plaatsen waarvan ik bij Spijkenisse weet dat er geen treinstation is. Eens kijken hoe de verhoudingen dan liggen:

Auto
Met de auto is de afstand  59km enkele reis , heen en weer kost de reis dus 118 km x 25 cent per km = €29,50
De reistijd bedraagt een kleine drie kwartier

OV
Het OV doet het qua reistijd behoorlijk belabberd omdat er nogal wat overgestapt moet worden. Tussen de 1u13 en 1u44 afhankelijk van het tijdstip van vertrek. Dat is een fors verschil.

De kosten bedragen €21,72 retour.  In elk geval is het met het OV alsnog 8 euro goedkoper al kan ik me voorstellen dat in dit geval de reistijd doorslaggevender is dan de kosten.

Wederom: Met een nieuwe suzuki alto kost de reis je € 41,30 en wordt het verschil met het OV weer bijna de dubbele prijs en met een nieuwe middenklasser kost de rit 59 euro.


Conclusie

Over het algemeen kun je dus stellen dat het OV qua kosten  absoluut goedkoper is dan het rijden in een goedkope oude auto met een lage kilometerprijs en héél veel goedkoper is dan het rijden in een nieuwe middenklasser. Daarmee scheelt het gemiddeld bijna een factor 3 qua prijs.

De kilometerprijs van het OV ligt grofweg gezegd tussen de 12 cent  en 18 cent per kilometer. Daar kun je in je eentje in elk geval amper tot niet van autorijden.

Dus het OV is toch niet zó duur als men tijdens verjaardagen altijd zo hard roept.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het OV altijd de beste keuze is. Reistijd speelt ook een rol, je wilt wel eens spullen willen vervoeren en zoals je gezien hebt is de auto bij 2 personen of meer veelal net zo duur of zelfs goedkoper dan reizen met het OV. Allemaal afhankelijk van het traject, het reisdoel (parkeerkosten in grote steden bv) , filetrajecten of niet etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten