vrijdag 12 juni 2015

Kleine besparingen of gaan voor het grote geld


Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van dit youtube filmpje van mike and Lauren:Hierin komt de vraag naar voren: Wat is slimmer, besparen op je uitgaven en leven op minder dan er binnenkomt of is het slimmer om in te zetten op meer inkomsten?
 
Al eerder haalde ik de 'latte factor' aan wat ook in dit filmpje naar voren komt. Vele kleine besparingen maken samen 1 grote maar zoals mike terecht opmerkt op 1:45 wordt je niet rijk van het besparen op kleine dingen máár het geeft wel aan of je je kan inhouden. Oftewel: Wat is je mentaliteit tov geld.

Doordat je in een bepaalde mindset zit komen de grotere zaken vanzelf. Als je geen geld uitgeeft aan kopjes koffie of broodjes in de bedrijfskantine ben je veel bewuster bezig met geld en let je bv ook beter op als je voor een auto gaat shoppen of voor een huis gaat kijken. Je wilt immers daar ook niet téveel voor betalen.

Ik merk dat zelf ook. Door te snoeien in de vaste lasten, je 'latte factor' te beperken en niet nodeloos constant kleine uitgaven te doen hou je vanzelf geld over. Dat geld zet je vervolgens op een spaarrekening of je belegt een klein deel ervan en na verloop van tijd groeit dat vanzelf en vind je het zonde om dat zomaar weer uit te geven aan een iets duurdere auto of grotere televisie. Het loopt eigenlijk door van kleine uitgaven tot grote uitgaven. Je ontwikkelt een bepaalde mindset.

Het argument tegen besparen op kleine uitgaven is volgens mike dat je jezelf later beloont met duurdere dingen om toch het gevoel van beloning te krijgen. En ook hier moet ik mike gelijk geven. Als je niet kan besparen op kleine dingen óf grote dingen dan zal rijkdom nooit binnen bereik komen.

Het draait uiteindelijk allemaal om je mindset. De eindconclusie onderschrijf ik dan ook volledig: Leef beneden je stand, probeer je inkomsten te maximaliseren en investeer of spaar de rest.Geen opmerkingen:

Een reactie posten