vrijdag 5 juni 2015

Hoe je huis opruimen

afval storten
Hoe je huis 'declutteren'

Noemt het rotzooi, rommel, troep, prullen, een echt goed nederlands woord voor 'clutter' is er niet. Rommel komt nog het meest in de buurt dus dat woord gebruiken we maar in dit artikel.

Als je naar aanleiding van het vorige artikel besloten hebt dat je huis ook toe is aan een opruimbeurt dan zijn er natuurlijk vele geschikte manieren voor. 1 daarvan is alles in een la of kast smijten zodat het in elk geval op de salontafel en eetkamertafel netjes is maar dat is natuurlijk niet de manier om je huis op orde te krijgen.

Het kan behoorlijk overweldigend overkomen als je besluit je huis op te ruimen, in elke kast en la liggen zóveel dingen en onder het bed durf je niet eens te kijken.
De truuk is om niet alles tegelijk te willen doen. Die rommel is er in de loop van de jaren ingeslopen dus het logisch dat je dat niet in 1 keer allemaal kan uitzoeken.

Begin gewoon bij 1 kast of la. Haal alles eruit en maak 3 stapeltjes:

  • Dingen die je zeker wilt bewaren
  • Dingen die je zeker weg wilt weggooien
  • Dingen je misschien wilt weggooien.

Alle dingen waarvan je niet zeker bent of je ze weg wilt gooien leg je niet terug in de kast of la maar hou je apart in bv een grote verhuisdoos die je vervolgens op zolder of in de schuur zet.
Ik hou zelf altijd de jaar-regel aan. Alles wat na een jaar nog in de doos zit kan zonder pardon in de kliko gemikt worden. Alles wat je toch nog nodig had is er in de loop van dat jaar uitgehaald.

Op deze manier loop je je hele huis door en je zult merken dat de volle vuilniszakken je huis uitvliegen met als gevolg dat je lege kasten krijgt, lege lades creeert. Dozen met prulletjes zijn ineens een stuk leger zodat ze bij elkaar gevoegd kunnen worden waardoor je minder 'dozen met prulletjes' krijgt etc.

Ik heb op deze manier al een vuilniszak of 20 weggegooid in de afgelopen 2 jaar. En elke keer ontdek je weer dingen die niet nodig meer zijn en je wordt ook steeds minder selectief omdat je constant merkt dat je al die dingen die je weggegooid hebt eigenlijk helemaal niet mist!

En wat heeft dit nu met financieën te maken? Heel simpel:

  • Je denkt bij de volgende aanschaf wel 2 keer na, je wilt je huis immers opgeruimd houden
  • Je beseft je veel meer dat je heel veel dingen helemaal niet nodig hebt
  • Je weet na het opruimen hoe enorm veel geld je hebt uitgegeven aan dingen die je kort na het kopen niet meer gebruikt, zonde van je geld dus!
  • Je hebt misschien een flink gedeelte van je spullen kunnen verkopen en zo wat geld binnen kunnen halen.
  • Als je echt extreem opgeruimd hebt en in een half leeg huis zit kun je besluiten kleiner te gaan wonen wat over het algemeen goedkoper is.

Volgende keer: Een discussie over geld besparen door te letten op de kleintjes of juist niet?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten