zaterdag 23 mei 2015

Minimalisme

minimalisme
Minimalisme, wat is dat nou weer?  Minimalisme heeft voor iedereen een aparte betekenis maar is vooral een levensstijl. Een levensstijl met minder. Vooral minder rommel en spullen.
Hoe je die levensstijl invulling geeft is aan jezelf.  Dit kan van extreem tot losjes.  Er zijn mensen die tot de extreme groep behoren die al hun bezittingen kwijt kunnen in 1 grote rugzak.Minimalisme is een levensstijl die ervoor zorgt dat je eens stilstaat bij wat je echt nodig hebt in het leven.  In een wereld die draait op consumeren is het soms lastig om je te bevrijden uit de netten van de marketeers. Overal waar je kijkt is reclame waar men producten aanprijst die je leven moeten verrijken. En als het slimme marketing is denk je dat je echt niet meer zonder kan (smartphones zijn hier een prima voorbeeld van. Hoe hebben mensen al die eeuwen ervoor zonder gekund! )

Natuurlijk weten we diep van binnen ook wel dat het geluk dat nieuwe aankopen ons brengt meestal slechts van korte duur is. Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast hangen met het prijskaartje er nog aan? Hoeveel gadgets liggen er stof te vangen in een la of kast ergens? Gaf die dure nieuwe auto je nou echt het levensgeluk dat je zocht? Of hebben al die aankopen ervoor gezorgd dat je nog steeds afhankelijk bent van je werkgever of nog erger, heb je je ervoor in de schulden moeten steken.? Hierdoor zit je de komende jaren óók nog vast aan je werkgever. Je hebt je eigen tijd in de toekomst verkocht voor kortstondig geluk in het heden.

Veel minimalisten beginnen klein: Ze stoppen met het kopen van aankopen van prulletjes en gadgets die snel weer in de kast zouden verdwijnen.
Ze stellen zich bij elke aankoop de vraag heb ik dat nodig ?

De volgende stap is je huis eens goed onder de loep nemen. Liggen er niet ontzettend veel spullen die je nooit meer gebruikt?  Kan daar niet een groot deel van weg?
Het uiteindelijke doel van minimalisten is niet een bepaalde hoeveelheid bezittingen na te streven (sommigen die extreem minimalistisch zijn streven bv naar 100 bezittingen in totaal) maar om te streven naar een leven met precies genoeg.  Niet teveel en niet te weinig. Als jij aan bepaalde bezittingen veel waarde hecht of dagelijks gebruikt voor bv je hobby dan is het niet meer dan logisch dat je die bezittingen vooral niet wegdoet.   Het aantal en het soort bezittingen is niet relevant, het gaat erom dat jij genoeg hebt maar niet téveel hebt.

Volgende keer: Het nadeel van téveel spullen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten