zondag 3 mei 2015

Je kleine uitgaven bijhouden

Portomonee
Je kleine uitgaven bijhouden, hoe doe je dat het beste?

Vaak zie je als advies dat je een bepaalde hoeveelheid geld cash moet opnemen om bijvoorbeeld boodschappen mee te doen. De gedachtengang hierachter is dat je een vastgesteld budget hebt waar je het mee moet doen. Daar is iets voor te zeggen maar mijn tip is toch anders:

Neem zo min mogelijk contant geld op en pin alles (dus ook de kleine bedragen) van 1 rekening. Op die manier krijg je namelijk een veel beter inzicht in waar al je geld gebleven is.  De banken hebben tegenwoordig allemaal een vorm van internetbankieren waarop precies te zien is wat waar gepind is en waar al je geld is achtergebleven.

Is het nooit opgevallen dat wanneer je bijvoorbeeld 100 euro opneemt het vaak in no time op? En erger nog: Je weet vaak niet eens waaraan het opgegaan is.
Een bak koffie hier en daar (zie ook 'de latte factor' uit het boek 'the automatic millionaire ', een snack bij de bedrijfskantine, toch dat zakje drop bij het tankstation etc.

Ik zeg niet dat je dat soort uitgaven niet meer mag doen maar als je alles pint krijg je wel een veel beter inzicht in 2 dingen:

1) Waar het geld is uitgegeven
2) Hoeveel geld al die kleine dingetjes bij elkaar eigenlijk wel niet is.

Als je dit een paar maanden doet krijg je tevens een goed inzicht in welke uitgaven je wel en niet wilt behouden.
Als je bv erg prijs stelt op die snack uit de bedrijfskantine en die kost bv per maand 20 euro, dan kan je vanaf dat moment zeggen: Ik neem die 20 euro op en doe daar de uitgaven in de bedrijfskantine mee.
Neem deze kosten tevens mee in je budget  zodat je weet waar het geld naartoe gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten