vrijdag 29 mei 2015

Het nadeel van teveel bezittingen

vuilnisemmer

Het nadeel van teveel bezittingen?

Heeft het hebben van teveel bezittingen nadelen dan hoor ik je denken? Bestaat er zoiets als té veel bezittingen? 
Absoluut, alles waar té voor staat is niet goed en dat geldt ook voor teveel bezittingen.


Een aantal nadelen op een rijtje:


Al je bezittingen moeten een plekje krijgen

Deze lijkt voor de hand liggend maar eigenlijk is het dat voor veel mensen niet. Hoe vaak denk je niet bij jezelf: “Woonde ik maar wat groter” of “Misschien moet ik een kast erbij kopen om al die rommel uit die hoek netjes in op te bergen” en “Het zou toch prettig zijn als de auto in de garage kon maar die staat vol spullen”

Allemaal een gevolg van téveel spullen. De meeste mensen blijven maar grotere huizen kopen en opslagboxen zoals shurgard e.d. Huren om hun spullen kwijt te kunnen.

Als je minder spullen hebt kun je dus heel wat geld besparen aan de opslag ervan. Je zou kleiner kunnen wonen, je auto kan in de garage staan zodat ie minder snel wegroest en de huur van je opslagbox kan worden opgezegd.

Al je bezittingen moeten worden onderhouden

Harstikke leuk hoor, een fiets, een scooter, een motor, een auto, nog een auto, 3 televisie hoekjes met bijbehorende dvd speler, mediacenter en spelcomputer, 4 laptops, 2 computers, 2 tablets, 2 smartphones etc

Al die bezttingen moeten echter wel worden onderhouden. Denk dan niet alleen aan schoonmaken maar bv al je voertuigen hebben onderhoud nodig. Je laptop, tablet en smartphone moeten worden opgeladen (stroomkosten). Je computers, spelcomputers tablet en smartphone dienen ook regelmatig geupdate te worden. Je maakt af en toe een backup van al je data, de ventilatortjes in je pc moet je af en toe schoonmaken etc. Dit kost tijd.

Een hoop bezittingen vergt dus ook een hoop geld én tijd vanwege onderhoud.

Sinds ik minimalistischer ben gaan leven merk ik dat er echt een last van mijn schouders is gevallen. Ik ben veel minder vaak bezig met backups maken van mijn computers en onderhoud laten plegen aan voertuigen.

Al je bezittingen worden obstakels in het huishouden

Deze is voor de hand liggend. Maar niet alleen je bezittingen moet je schoonhouden, teveel prulletjes in huis kan er ook voor zorgen dat je veel langer bezig bent met het huishouden. Wel eens geprobeerd een dressoir met een nat doekje schoon te maken terwijl er 50 beeldjes en andere prullaria op staat? Ooit wel eens geprobeerd onder een bed te stofzuigen waar meer troep ligt dan op de gemiddelde vuilnisbelt? Een drama. Hiermee verlies je een hoop tijd.


Mentale puinhoop

Wie wel eens het programma mijn leven in puin op RTL 4  kijkt weet dat teveel rotzooi in je leven je complete leven in puin kan gooien. Je geest kan al die extra impulsen niet aan en het verlamt je, je kijkt door de rotzooi heen. Je bezittingen zorgen letterlijk voor een puinhoop in je hoofd en verhinderen dat je helder kan denken.

Een opgeruimd huis, een heldere geest.

Denk aan het milieu

Al die producten die je aanschaft zijn ooit geproduceerd, verpakt,vervoerd , gekocht, opgehaald etc.

De belasting voor het milieu is al niet gering in de westerse wereld en overconsumptie speelt daarin een grote rol. Alles wat in jouw huis staat heeft bijgedragen aan klimaatverandering en het verknallen van het milieu, hier of ergens anders. Voor die leuke goedkope telefoonhoes uit China staan wel dag en nacht kolencentrales te stoken om de industrie op gang te houden en is er een enorm vrachtschip op vervuilende stookolie de oceaan overgestoken om vervolgens per trein of vrachtwagen naar de winkel gereden te worden.

Kortom: Minimaliseren heeft ook een positieve invloed op het milieu.


Volgende keer: Hoe je huis declutteren (Om er maar een populaire term tegenaan te gooie) ofwel: opruimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten