zondag 5 april 2015

Pay yourself first

Rich dad poor dadEen term die wellicht bekend in de oren klinkt. Het betekent letterlijk: Betaal jezelf eerst.

Nu we een budget hebben opgesteld weten we wat er elke maand overblijft. Theoretisch zouden we dit in zijn geheel kunnen sparen maar dat houdt geen mens vol. Je wilt immers ook wel eens op vakantie, uit eten etc.

We reserveren dus straks een deel van dit geld voor onszelf en noteren dat als vaste last die we als allereerste post overmaken naar onze spaarrekening elke maand. Letterlijk dus 'betaal jezelf eerst'.

Een concept wat bv ook kiyosaki veelvuldig noemt in zijn boek “Rich dad, poor dad” of "Rijke pa, arme pa"(NL versie)


Een boek dat wel wat kritiek gekregen heeft over de rendementen die de schrijver gemaakt zou hebben maar desalniettemin een zeer waardevol boek is om minimaal één keer te lezen vanwege de filosofie en mindset ten op zichte van geld.

Het beschrijft de achterliggende gedachte van pay yourself first maar ook hoe je uit de schulden komt en  hoe je welvaart creeert.
Verder wordt er ingegaan op het cashflow quadrant of in normale termen: Waar zit het geld, waar is het geld te verdienen en hoe kan je geld voor je laten werken en niet onbelangrijk: Onder welke noemer val je: Werknemer, zelfstandige, eigenaar van een bedrijf of investeerder.

Ook de mindset van de diverse lagen van de bevolking komt langs in dit boek, hier kom ik later overigens nog op terug.
Een must-read voor een ieder die zijn houding ten opzichte van geld wil veranderen naar mijn mening.

In ons voorbeeld hadden we € 325,- over. Een deel hiervan kunnen we dus het beste apart gaan zetten. Het mooiste is om 30% van je inkomen te sparen maar aangezien we hier slechts 19% overhouden wordt dat lastig. In dit geval zou een bijna 50/50 verdeling al heel wat zijn dus reserveer bijvoorbeeld 10% van het totaalbedrag = 175 euro per maand. Blijft er nog 150 euro over om uit te geven.

Het voordeel hiervan is dat je het geld op een gegeven moment niet meer mist. Je gaat leven naar de 150 euro die je over hebt en niet naar de 325 euro die je over had. Ondertussen spaar je toch mooi 2100 euro per jaar.

En wellicht vind je die 150 euro die over is wel te weinig en ga je op zoek naar kostenposten die lager kunnen en / of geschrapt kunnen worden. Meer hierover later.

Hoeveel procent van het inkomen sparen jullie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten