maandag 6 april 2015

Leven als een miljonair

The millionaire next doorAlgemeen beschouwd kunnen we mensen in onze westerse maatschappij in 3 categorieen onderverdelen. Mensen met weinig geld (de arme of lagere klasse), mensen die rijk lijken (de middenklasse) en mensen die rijk zijn (de rijken)

Wat is het verschil tussen deze mensen? Waarom is de een rijk en de ander arm? Even los van externe factoren als ziekte en dergelijke waar mensen niets aan kunnen doen.

Het grootste verschil komt voort uit hoe die verschillende mensen omgaan met hun geld en vooral denken over geld.

Het boek the millionaire next door gaat hier prachtig op in. Het boek is geschreven naar aanleiding van een enorm groot onderzoek onder alle lagen van de bevolking om te zien wáár mensen hun geld aan uitgeven.

De bijzondere uitkomst van dit boek is dat vooral de middenklasse van de bevolking aanzienlijk méér geld uitgeeft aan luxe en status items dan miljonairs.

Dan moet je vooral denken aan items als maatpakken, schoenen, horloges, auto's en huizen. Stuk voor stuk dingen waaraan de middenklasse méér geld uitgeeft om zo rijker over te komen dan de mensen die daadwerkelijk rijk zijn.

Het gevolg hiervan laat zich raden: De middenklasse blijft hierdoor armer en zal altijd moeten blijven werken om al die items (af) te betalen. Erg verfrissend om te lezen en je wordt ook echt met je neus op de feiten gedrukt.

Het boek is in het engels geschreven. Waar beschikbaar zal ik linken naar zowel de engelse als de vertaalde versies maar helaas zijn lang niet alle aan te raden boeken vertaald

Dat de meeste boeken engels zijn komt omdat de meeste boeken over dit onderwerp uit de VS komen. Het land van kapitalisme en met de meeste self made miljonairs.

In Nederland hebben we min of meer ook kapitalisme maar in veel mindere mate. We hebben hier bijvoorbeeld een behoorlijk vangnet en sociale voorzieningen.
Dat heeft voordelen (de staat zorgt voor je) maar ook nadelen (behoorlijk hoge belastingen waardoor je minder vrijheid hebt om te doen met je geld wat je wilt). 

Desalniettemin blijven de achterliggende gedachten van de boeken ook hier in ons land van toepassing en kun je de verschillen in de diverse bevolkingslagen hier ook duidelijk zien.

De volgende keer het verschil tussen Assets en liabilities. Oftewel: Waar geef jij je geld aan uit?
Investeringen? Of bodemloze putten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten