vrijdag 3 april 2015

Je geld of je leven

Your money or your lifeGoed omgaan met geld begint bij het begrijpen wat geld precies is en wat het voor jou betekent.

Voor mensen in loondienst is geld niets meer dan een ruilmiddel. Een ruilmiddel tussen tijd en geld.

Kort gezegd: Voor elk uur aan tijd die jij verkoopt aan je werkgever krijg je een bepaald bedrag.
Aangezien we allemaal slechts een bepaalde tijd op aarde hebben en tijd dus eindig is is het waarschijnlijk slim om verstandig om te gaan met het geld dat je krijgt voor die tijd.

In het boek Your money or your life door Vicki Robin komt dat goed uit de verf en is een boek dat ik absoluut aanraad om eens te lezen.

Door te beseffen dat elke euro die je uitgeeft je een bepaalde hoeveelheid levensenergie kost ga je uiteindelijk veel bewuster naar je uitgavenpatroon kijken.

Verdien je bv 10 euro per uur en koop je een nieuwe smartphone van 200 euro dan heeft die telefoon je dus 20 uur werken gekost.  Koop je een hele dure telefoon van bv 800 euro dan is het zelfs 80 uur werken. dat is 2 weken fulltime aan de bak voor 1 telefoon.  Natuurlijk een prima uitgave als je die telefoon vervolgens urenlang elke dag gebruikt maar weggegooid geld als het ding na een week weer in de la verdwijnt omdat de nieuwigheid eraf is.

Rij je elke dag met de auto naar je werk? Dan werk je gemiddeld 1 volledige dag in de week (!) om die auto te bekostigen. Is het dan niet aantrekkelijker om 1 dag in de week minder te werken en de overige dagen met de fiets te gaan?

Dat zijn de afwegingen die in het boek uit de doeken worden gedaan en is een mooie manier om het bewustzijn te vergroten over de kosten van alledaagse dingen en vooral hoeveel tijd dat jou kost.

Een eerste stap richting een betere omgang met geld en een goede opzet voor mensen die financiƫle onafhankelijkheid nastreven.

Het is letterlijk je geld of je leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten