vrijdag 24 april 2015

Hoeveel bespaar je met zuinigere verlichting.

spaarlampSpaarlampen

Hoeveel bespaar je op je energierekening met spaarlampen. Dat hangt uiteraard van een aantal factoren af zoals: Hoeveel lampen branden er en hoe lang branden ze per dag.

Als ik uitga van mijn eigen situatie dan staan er gemiddeld zo'n 6 lampen in de avonduren aan en die branden gemiddeld zo'n 4uur op een avond.

Een spaarlamp verbruikt grofweg gezegd zo'n 5x minder energie dan een gloeilamp.

Een 5w spaarlamp geeft dus evenveel licht als een 25w gloeilamp.


Als je nu uitgaat van 6 lampen bij 4 uur per dag dan heb je het bij gloeilampen over een verbruik van 6x25w x4 uur  = 600w op een avond.

Spaarlampen doen 6x5w x4 uur = 120w op een avond.
Doe je dat maal 365 dagen in het jaar dan komt het totaalplaatje uit op: 600 x 365 = 219.000Wh of 219Kwh  tegenover 43800Wh of 43,8Kwh voor spaarlampen.

Stroom kost ongeveer 25 cent per Kwh, je bespaart dus 43 euro per jaar voor alleen die 6 lampen. Een spaarlamp kost tussen de 4 en 5 euro dus je investering heb je binnen een jaar terugverdiend en daarna leveren ze hun geld elk jaar weer opnieuw op. Bovendien gaan spaarlampen vele malen langer mee.

LED lampen

LED lampen zijn ook een optie alleen zijn die in aanschaf veel duurder en zitten ze bij dezelfde lichtopbrengst als gloeilampen op ongeveer diezelfde factor 5 zuiniger als spaarlampen.

De investering verdiend zich minder snel terug. Tevens moet je er met LEDs rekening mee houden dat ze veelal niet in dezelfde armaturen passen en ze veel minder in alle richtingen licht uitstralen. Hier moet je rekening mee houden en mogelijk moet je hierdoor méér lampen plaatsen waardoor de besparing uiteindelijk tegen kan vallen terwijl de aanschafprijs hoger ligt.  Moet je toch nog een huis compleet inrichten dan zou je hier eventueel wel direct in kunnen investeren. De levensduur is namelijk vaak nog veel langer dan die van spaarlampen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten