woensdag 8 april 2015

Hoe mensen denken over geld

klassen
In mijn vorige post is het verschil uitgelegd tussen assets en liabilities. Nu we deze informatie hebben kunnen we helder krijgen hoe verschillend mensen over geld denken.

Grofweg gezegd komen we met de categorieƫn 'arm' 'middenklasse' en 'rijk' op het volgende uitgavenpatroon uit:

- De arme klasse geeft hun geld vooral uit aan vaste lasten en wat overblijft gaat op aan prullen en liabilities
- De middenklasse geeft vooral geld uit aan liablities ofwel dingen die geld kosten zoals dure auto's, woningen met een hoge hypotheek etc.
- De rijken geven hun geld vooral uit aan zogenaamde assets, dingen die geld opleveren.


De arme klasse
De arme klasse geeft hun geld dus vooral uit aan vaste lasten maar wat ze aan geld overhouden gaat vaak niet op aan assets maar aan prullaria. Is het ooit wel eens opgevallen dat mensen die van weinig geld moeten rondkomen vaak wel geld schijnen te hebben voor mobieltjes, sigaretten en allerhande prullaria van de action en andere goedkope winkels?
Prima als je je huis wilt volzetten met die spullen maar een euro die eenmaal is uitgegeven aan een prulletje is een euro die weg is en nooit meer geld kan opleveren. 

De middenklasse
De middenklasse heeft het potentieel om rijk te worden, ze hebben immers vaak een baan met een redelijk inkomen, zijn ZZP'er of hebben zelfs een eigen bedrijf. Toch moet deze groep vaak blijven werken tot hun pensioen en schijnen ze nooit echt veel geld over te houden en is financieel onafhankelijk worden al helemaal een utopie. Hoe komt dat?
Zoals ik al eerder aangaf geeft deze groep hun geld vooral uit aan liabilities.

Ze rijden in dure auto's of leasen een relatief dure auto van de zaak. Ze wonen in dure woningen (ten opzichte van het inkomen) en geven veel geld uit aan 'status' items zoals de nieuwste iPhone, merkkleding, maatpakken, horloges, LCD televisies die om de paar jaar vervangen moeten worden en je hoort er qua autorijden niet bij als er geen BMW of Mercedes logo opzit .

Hierdoor lijkt deze groep rijk. Ze wonen in een mooi huis en rijden in hun mooie kleding in hun dure auto naar hun werk en verdienen daar een goed salaris.

Maar dit is slechts hoe ze zich tonen aan de buitenwereld. Dat mooie huis heeft immers een torenhoge hypotheek die veel mensen niet meer kunnen betalen als de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft. Die mooie kleding heeft ze wel 2 maandsalarissen gekost en die auto ... die is van de bank of de zaak en kost elke maand een enorme hap uit het budget. De middenklasse zit tot hun oogballen in de schulden en heeft amper spaargeld maar lijkt rijk. Een paar maanden geen inkomen en de meeste mensen uit de middenklasse zijn failliet. Lees uitgebreid hoe de miljonairs hun geld uitgeven in het boek: The millionaire next door

De rijken
Dan zijn er nog de mensen die rijk zijn. Wat doen die anders dan de midden en arme klasse? Heel simpel: Deze mensen geven hun geld vooral niet uit aan liabilities maar aan asset. Het verschil tussen assets en liabilities lees je hier .

Assets is een duur engels woord maar zelfs spaargeld dat je wegzet tegen rente is al een asset. Het is immers iets dat geld oplevert. Ik weet dat de rentes momenteel bedroevend laag zijn maar elke euro die je verdiend is er een. Een optie is bv om je geld weg te zetten in obligaties of bv een aandelenrekening te openen. Let er wel op dat beleggen iets is dat je voor de lange termijn moet doen (10 jaar of langer). Het voordeel van beleggen is dat het over lange termijn eigenlijk altijd stijgt. Beleggen op korte termijn (< 10 jaar) is een vorm van gokken en raad ik niet aan.

Een paar voorbeelden van assets:
  • Een paar kamers die ongebruikt zijn in je woning verhuren
  • Investeren in zonnepanelen
  • Een huis kopen (liefst contant!) om door te verhuren.
  • Je auto uitlenen tegen een vergoeding die hoger is dan de kmprijs wanneer je de auto niet zelf gebruikt.
  • Beleggingen
  • Obligaties
  • Sparen

En zo kan je nog tal van dingen verzinnen die geld opleveren.

Als je maar genoeg assets creƫert wordt je vanzelf rijker en rijker en dat zonder dat daar arbeid tegenover staat. De huuropbrengst loopt immers door of je werkt of niet, dividend en rendementen behaald op je beleggingen en spaargeld lopen ook door. En die energiemeter loopt vanzelf terug als de zon schijnt.

Volgende keer: Het belang van spaargeld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten