vrijdag 10 april 2015

Het belang van spaargeld

geldSpaargeld is welliswaar geen asset die direct heel veel geld oplevert (de rente is immers laag) maar kán je wel geld opleveren of minimaal geld besparen.Stel je hebt géén (spaar)geld en loopt al tijden met het idee rond om een nieuwe koptelefoon aan te schaffen. Je wandelt langs een winkel en ziet daar de koptelefoon die je wilt maar nu voor de halve prijs! Probleem! Je hebt immers geen (spaar)geld !
Het gevolg: Je gaat de koptelefoon waarschijnlijk alsnog kopen maar dan als je je salaris binnen hebt en raad eens: De aanbieding is voorbij en je betaalt de volledige prijs.

Ander voorbeeld: Je wilt een nieuwe auto kopen en je hebt geen spaargeld of niet genoeg spaargeld om het ding in 1 keer cash te betalen. Wat doe je dan? Je kan natuurlijk altijd een deel of alles lenen. De rente is laag dus lenen we het geld voor de auto. Door de rente kost die auto je over de looptijd van de lening uiteindelijk een stuk meer. Al snel een paar honderd tot een paar duizend euro. Zomaar weggegooid.

En wat als je wel spaargeld had. Is het dan altijd verstandig een auto contant af te rekenen? Nee. Soms zijn er deals in de vorm van: Betaal nu de helft contant en de andere helft over een jaar. Prachtig als je het geld al hebt: Een renteloze lening waardoor jij je spaargeld nog een jaartje langer rente kan laten opleveren op je spaar of beleggingsrekening! Hier bespaar je dus geld door te lenen, zolang daar maar spaargeld tegenover staat.

Verder is spaargeld hebben natuurlijk gewoon handig om periodes zonder inkomen te overbruggen bijvoorbeeld wanneer je je baan kwijtraakt.

Dus je ziet: Spaargeld hebben kan enorm handig zijn voor de momenten dat er aanbiedingen voorbij komen die je niet kan laten liggen en voor noodsituaties. Mensen zonder spaargeld zijn vaak duurder uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten